Dvojaký meter:Zabíjanie Palestínčanov ospravedlňujú právom Izraela na ochranu hraníc, usmrtenia pri ochrane hraníc ČSSR však nazývajú zločinami

Pozrime sa na pokrytectvo, aké sa len tak nevidí, smerom k zabíjaniu neozbrojených civilistov v Palestíne, ktorí demonštrovali pri hraniciach. Dnešní poplatní žurnalisti, politici, analytici, či bežní antikomunisti vám budú hovoriť, že Izrael má právo chrániť si svoje hranice proti narušiteľom a zasiahnuť voči nim, čím ospravedlňujú zavraždenie vyše 100 palestínskych civilistov na hraniciach palestínskej Gazy s Izraelom, medzi ktorými sú aj deti, novinár a telesne postihnutí ľudia. Porovnáme to aj s prístupom týchto ľudí, k zasahovaniu na hraniciach počas socializmu u nás.

Taký “bezpečnostný analytik“ Ivo Samson sa vyjadril nasledovne: „Zo strany Izraela to nebol útok, ale nevyhnutná obrana hranice, ktorú musia ozbrojené sily chrániť. Hamas vyzýva Palestínčanov na zabitie každého Žida. A palestínski demonštranti sa pohybovali smerom k izraelskej hranici, ktorú chceli narušiť.“ Tu môžete krásne vidieť manipuláciu v priamom prenose. Po prvé, vidíte, ako sa tu demagogicky podsúva formulka, že Palestínčania tam išli s úmyslom zabíjať Židov, čo je vyslovene klamstvo, nakoľko išlo o mierové demonštrácie. Po ďalšie, to, že hovorí o nevyhnutnosti obrany hranice, tak tým posväcuje zastrelenie týchto Palestínčanov a v neposlednom rade usvedčuje sám seba a Izrael v tom, že hovorí, že Palestínčania sa pohybovali smerom k izraelskej hranici, čiže tým potvrdzuje, že tí demonštranti boli zastrelení na palestínskom území.

Česká novinárka Drtinová z DV TV zase v rozhovore s Janou Ridvanovou, ktorá je hovorkyňa organizácie priatelia Palestíny jasne svojimi otázkami smerovala celý rozhovor svojim manipulatívnym smerom, keď tiež operovala s tým, že či štát Izrael nemá právo chrániť svoje hranice, že nie je isté, či niektorí demonštranti nemali u seba nejaké zbrane, či výbušniny a to tí izraelskí vojaci nemohli odhadnúť, že niektorí z tých zastrelených boli členovia Hamasu a že za tým všetkým  je Hamas atď… Tu jasne vidíte, ako bol ten rozhovor  manipulatívne vedený, aby sa ospravedlnilo izraelské vraždenie palestínskych civilistov.

Podobných článkov a vyjadrení ohľadne masakru Palestínčanov, ktoré hovoria o tom, ako má Izrael právo chrániť svoje hranice proti narušiteľom a pritom ich hranice ani neboli narušené, nakoľko týchto demonštrantov zabíjali na palestínskom území, je naozaj mnoho. Takto jasne vidíte, že títo novinári, analytici, politici atď… jasne ospravedlňujú toto vraždenie a ospravedlňujú ho narušením hraníc a právom Izraela si ich chrániť.

Porovnajme to s pohľadom na narušovanie hraníc počas socializmu u nás

Teraz si to však porovnajme s prístupom tých istých novinárov, politikov, analytikov a antikomunistov, keď sa bavíme smerom k usmrteniam na hraniciach Československa počas socializmu. Tá istá menovaná skupinka vám bude hovoriť, že použitie zbraní proti narušiteľom hraníc ČSSR a v niektorých prípadoch aj ich usmrtenie, sú zločiny. Ukazujú nám príbehy tých, ktorí pri narušení štátnej hranice ČSSR zomreli, že sú to komunistické zločiny, že socialistické ČSSR nemalo právo strieľať ostrými proti narušiteľom hranice. Je fakt pokrytectvo, keď práve títo novinári, antikomunisti, analytici na jednej strane hovoria, že Izrael mal právo postrieľať vyše 100 Palestínčanov, lebo si chránil hranice, ale československí pohraničníci, keď usmrtili narušiteľov hranice, tak to je podľa tých istých ľudí zločin, že tam nemali naši pohraničníci právo strieľať. Vidíte tu absurditu? Keď na hraniciach ich ideologicky spriazneného štátu umierajú ľudia, tak je to v poriadku, lebo išlo o obranu hraníc, no štát, ktorý je v rozpore s ich ideológiou a usmrtil niekoho pri obrane svojich hraníc, tu už hovoria o zločinoch proti ľudskosti.

Tam už nehovoria o tom, že ČSSR mala právo na ochranu svojich hraníc, tam už nehovoria, že veď pohraničníci nemohli vedieť, či nemá dotyčný narušiteľ pri sebe zbraň, či výbušninu, tak ako to argumentujú pri palestínskych demonštrantoch a pritom dobre vieme, že množstvo narušiteľov hranice za socializmu malo pri sebe zbrane a aj ich veľakrát použili a doslova sa prestrieľali cez hranice. Tam už nijak neospravedlňujú usmrtenie týchto narušiteľov, že išlo o obranu hranice štátu, tam už je to zločin komunizmu.

Týmto nijak nezľahčujem civilné obete na našich hraniciach a je mi ľúto každého zbytočne strateného ľudského života a myslím si, že neozbrojení narušitelia nemali byť usmrtení, no ČSSR mala legitímne právo chrániť si svoje hranice a proti ozbrojeným narušiteľom, ktorí ohrozovali životy našich pohraničníkov a nelegálne narušili hranicu, použiť aj strelné zbrane.

Chcel som jasne poukázať na to, aký dvojaký meter, aká falošnosť a pokrytectvo predvádzajú títo novinári, analytici, politici, antikomunisti, ktorí vraždenie neozbrojených palestínskych civilistov, ktorí ani nenarušili hranice, ale boli zabíjaní na palestínskom území ospravedlňujú právom ochrany hraníc proti narušiteľom a tým, že izraelskí vojaci nemohli vedieť, či nemajú pri sebe zbrane, ale tí istí ľudia budú nazývať usmrtenie narušiteľov hranice u nás za socializmu obeťami, že ide o zločiny komunizmu, že naši pohraničníci nemali právo použiť proti nim ostré náboje a už neargumentujú, že predsa naši pohraničníci strieľali, lebo nemohli vedieť, či dotyční narušiteľ nemá pri sebe zbraň…

Samozrejme, oni by vám určite rýchlo argumentovali, že niečo také sa nedá zrovnávať, lebo Izrael je podľa nich vyspelá demokracia, že zastrelení Palestínčania boli určite teroristi Hamasu, že Izrael takto chráni mier, slobodu, demokraciu a že u nás vládla komunistická krutovláda a tí čo narušovali hranice boli bojovníci za slobodu a že oni mali právo narušovať hranice a behať si cez ňu veľakrát ozbrojení a vykonávať špionáž atď…atď… veď to dobre poznáme…

Ináč len tak na okraj, zoberme si, ako by sa dnes po celom svete učilo a hovorilo o tom, keby napr. za socializmu na hraniciach ČSSR bolo zastrelených za niekoľko dní vyše 100 demonštrantov. Dnes by to bolo vydávané za najväčší masaker v našej histórii a podobne, ale keď sa niečo také reálne stalo práve teraz Palestínčanom zo strany Izraela, tak sa len mávne rukou a ošetrí sa to formulkou ochrany hraníc a nutnej obrany, veď predsa nestrieľali komunisti…

Ja si však uctím každú jednu obeť, ktorá umrela nezmyselne v akomkoľvek režime, či štáte. Česť ich pamiatke a nenechajme sa manipulovať, ale rozvíjajme kritické myslenie vždy a všade!

Miroslav Pomajdík- predseda Vzdoru-strany práce