Pokračovanie známej rozprávky na obzore…

Určite si všetci spomenú na známu rozprávku Plavčík a Vratko a keďže táto rozprávka je po mnohých rokoch stále obľúbená medzi deťmi aj dospelými, rozhodla sa dvojica pomerne neznámych režisérov Filmárik a Filmáriková natočiť voľné pokračovanie spomenutej rozprávky. Tento krát pod názvom Vratko a klepetá spravodlivosti.

Aj keď sa režiséri úpenlivo snažili utajiť obsah scenáru, aby slovenskú a európsku verejnosť prekvapili, predsa len niektoré časti unikli na verejnosť a dá sa z nich približne poskladať dej nového rozprávkového trháku.

Hlavnou postavou rozprávky je Vratko, ale tento Vratko má s Vratkom z pôvodnej rozprávky málo spoločného. Súčasný Vratko je kráľom v jednej nemenovanej krajine v strede nemenovaného svetadielu. Vratko sa buď osobne, alebo prostredníctvom komorníka snažil zarobiť na vratkách DPH. Napriek tomu, že ako kráľ mal dostatok bohatstva a slávy, nepoznal chudobu a biedu, žil okázalým štýlom, predsa len mal pocit, že mu ku šťastiu niečo chýba. Uvedomil, si, že to čo ho naozaj urobí šťastným, sú vratky.

Žiaľ, jeho šťastie netrvalo dlho. Na fígle s vratkami sa prišlo a kráľovský stolec sa mierne zatriasol, ale keďže Vratko mal poslušných a pokorných poddaných, podarilo sa mu ich ľahko upokojiť. Vysvetlil svojim poddaným, že sa dostal do pazúrov zákerného a prefíkaného rytiera Roberta, ktorý sa mu vyhrážal a zastrašoval ho. Vraj ak mu nezabezpečí nové brnenie ( z informácií, ktoré unikli zo scenára nie je jasné, či chcel brnenie iba na jednej nohe, alebo komplet na celú postavu) a nový zlatý meč, vykladaný drahými kameňmi a lacnými rečami, tak mu to vraj riadne osladí, ale nie vraj cukrom.

Vraj padali reči o tom, že Vratko pôjde svoj život panovníka na dôchodku dožiť do Bastily, pripadne do Alcatrazu . Vratko prepadol panike a srdcervúco sa rozplakal. Plakala i jeho kráľovna zpod Tatier i jeho pubertálna dcéra. Samá žalosť ovládla Vratka a jeho rodinu, aj kolektívny orgán radcov, zvaných „sorošbanda“. Jedinú spásu Vratko uvidel v neznámej šľachtičnej, ktorá by po ňom mohla prevziať kráľovskú korunu a zachrániť ho od tvrdého žalára. Lenže korunovácia kráľovnej Zuzany ešte vôbec nie je istá. O trón sa prihlásilo viacero šľachticov, ktorí sa ani len náhodou nechcú vzdať a nechať trón Zuzane, ktorá si naň robí najväčší nárok. Milosť pre Vratka je vo hviezdach.
Situáciu by už nezachránilo ani to, keby Vratkovi lokaji a poskokovia dolapili nezbedného rytiera Róberta, ktorý sa dokáže po krajine medzi Dunajom a Tatrami pohybovať veľmi svižne, pretože pozná každý jej kút, každé zákutie.

Na polapenie, neskrotného rytiera sa prihlásilo už viacero kráľových verných zbrojnošov. Najaktívnejší zatiaľ boli, zbrojnoš Igor a zbrojnoš Richardo. Zbrojnoš Igor pojedol nejaké zvláštne huby a po ich skonzumovaní jeho huba začala trepať dve na tri. Vraj teraz musí náhle do neďalekej bruselskej krajiny, aby sa uchádzal o miesto na ich dvore. Ak sa mu ho podarí získať, tak ho potom vráti a povie, že ho ani nikdy nechcel.

Zbrojnoš Richardo je zasa z úplne iného cesta. Ten sa z ďalekej krajiny vracia naspäť. Vraj sa mu cnelo po rodnej hrude, preto sa vracia aj s balónikom a s ním sa vraj vracia zákon a poriadok. Dá do laty neskrotného rytiera Róberta a v celom kráľovstve pomôže nastoliť normálny stav. Ten má spočívať v tom, že pekári a predavači nebudú počas sviatkov polihovať doma, ale zabezpečia dostatok teplých rožkov pre celý kráľovský dvor i pre zbrojnošov. Podaným sa zruší minimálna mzda, pretože takýto luxus si kráľovstvo nemôže dovoliť.

Poddaný budú poctivo chodiť na panské a musia byť radi každému grošu, ktorý dostanú. Pripravuje aj mnohé iné opatrenia, ktoré zatiaľ nechcel bližšie špecifikovať. Zlé jazyky vravia, že každý dráb dostane nový kvalitný bič a väčšie kompetencie, pretože bedač jedna poddanská nechce robiť, tak ako by si kráľ a ostatná šľachta predstavovali.

Ako tento príbeh dopadne zatiaľ nevieme, pretože viac informácii o novej rozprávke sa nám zistiť nepodarilo. Veľa vecí bude závisieť od korunovácie. Teda kto preberie euro, vlastne čo to píšem, kto preberie korunu a žezlo. Ten bude kraľovať a bude mať možnosť rozhodnúť o tom, či Vratko dostane milosť, alebo skončí za studenými temnými stenami žalára.

Aj keď záver ešte nepoznáme a nevieme, či je už vôbec napísaný, zostáva nám len veriť, že všetko dopadne dobre. Dobro bude odmenené, zlo nakopané do zadku a poddaní sa raz dožijú dňa, kedy roztrhnú svoje okovy a zanesú ich do kovošrotu…..

Zmeko