Bezos je vďaka Amazonu najbohatší človek sveta a čo jeho zamestnanci: Zoznámte sa s odvrátenou tvárou Amazonu a jeho praktikami (VIDEÁ VO VNÚTRI)

Pred pár dňami obletela svet správa o majetku zakladateľa Amazonu Bezosa, ktorý prekročil hodnotu 150 mld. USD a stal sa v modernej histórii najbohatším človekom. Čo však už tak neobletelo svet, boli správy o veľkých štrajkoch vo viacerých fabrikách Amazonu v Španielsku, Poľsku a Nemecku. Obzvlášť v Španielsku to bolo naozaj horúce, keď polícia bezdôvodne napadla štrajkujúcich robotníkov, viacerých zranila a zatkla. Polícia tak zasiahla do štrajkového práva zamestnancov. Štrajkujúci to okomentovali slovami, že takto funguje polícia na obranu nadnárodného a brutálneho zaťažovania pracovníkov.

Štrajk vypukol v logistickom centre San Fernando de Henares, na okraji mesta Madrid, kde zamestnanci štrajkovali proti okliešťovaniu svojich zamestnaneckých práv, znižovaniu platov, obmedzovaniu voľna. Do štrajku sa zapojilo 80% z 1 600 zamestnancov. Štrajkujúci tiež skandovali heslo: „Neexistuje iná cesta, buď so šéfmi, alebo s robotníckou triedou“. Na podporu španielskych zamestnancov Amazonu, vstúpilo do štrajku aj sedem pobočiek Amazonu v Nemecku a Poľsku. Takéto koordinované štrajky pracujúcich v nadnárodných korporáciách vo viacerých pobočkách a štátoch naraz, sú veľmi dôležité a zvyšujú vzájomný úspech pracujúcich v boji za svoje práva. Nadnárodný kapitál najviac bolia presne takéto solidárne koordinované štrajky zamestnancov z rôznych pobočiek z rôznych štátov. Je to účinná zbraň pracujúcich a takéto niečo korporácie poriadne ucítia a budú mať omnoho zhoršený manévrovací priestor a tým pracujúci rapídne zvýšia svoje šance presadiť spoločne a koordinovane svoje požiadavky.

Pracovníci v Nemecku, Španielsku a Poľsku protestovali proti zdravotným rizikám na pracovisku, či proti tomu, že musia pracovať viac hodín bez toho, aby dostali bonusy. Stefanie Nutzenberger z nemeckej odborovej organizácie Verdi uviedla vo svojom internetovom vyhlásení: „Správa je jasná, zatiaľ čo je online gigant bohatý, šetrí peniaze na zdraví svojich pracovníkov.“

O špinavých praktikách Amazonu

Bezos sa dostal k svojmu rozprávkovému bohatstvu aj vďaka tomu, že Amazon tvrdo eliminuje svoju konkurenciu cez cenový dumping, ďalej tzv. daňovou optimalizáciou, kedy dostáva štedré daňové úľavy a presúva svoje daňové povinosti do daňových rajov, v Európe je to Luxembursko, kde neodviedol z troch štvrtín dane a tak mu nariadila EÚ doplatiť sumu 250 miliónov Eur. Keď si však uvedomíme, že spoločnosť pôsobí po celej Európe, no dane odvádza vďaka daňovému raju v Luxembursku smerom ku svojim ziskom v týchto krajinách len na smiešnej úrovni. Tak isto sú na smiešnej úrovni aj platy pracujúcich, keď si prepočítame, aký podiel zo zisku tvoria mzdy a čo ide na súkromné kontá Bezosa, manažérov, akcionárov v Amazone.

Ďalej vďaka vykorisťovaniu pracujúcich a rôznych okliešťovaní práv pracujúcich. Je známe, že zamestnanci spoločnosti sú neustále monitorovaní, ich aktivita a výkonnosť je vyhodnocovaná, uďeľujú im rôzne pokuty, či ich prepustia zo zamestnania, musia pracovať v ťažkých podmienkach ( niekde sú nútení prejsť denne aj 17 km za 10,5 hod. smenu ), stále na nich tlačia, aby zvyšovali pracovné tempo, pri dlhých smenách nemajú dostatočný odpočinok, prestávky sú krátené, sú nútení brať si nadčasy, pracovať v noci, zdokumentované sú aj prípady, kedy za prácu dostávali menej, ako je minimálna mzda. Bolo zaznamenané aj obmedzovanie návštev toalet.

Americká národná rada pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci označila Amazon za jedno z najnebezpečnejších pracovísk v Spojených štátoch. V amerických pobočkách je zakazované zakladanie odborov. Amazon tiež odmieta kolektívne zmluvy. Amazon sa hrdí tým, že vytvára pracovné miesta, no analytici zistili, že na každé vytvorené pracovné miesto Amazonu, pripadajú dve zrušené pracovné miesta vďaka jeho činnosti.

O pochybných vykorisťovateľských praktikách tejto spoločnosti informovali aj nemeckí reportéri ARD, ktorí nazvali vo svojej odvysielanej reportáži podmienky v nemeckom Amazone za novodobé otroctvo. Zistili tiež, že veľké množstvo zahraničných pracovníkov bolo nalákaných na prácu pre Amazon ako kmeňových zamestnancov, no keď dorazili, tak boli zamestnaní v skladoch cez agentúry, čiže agentúra ich mohla prepustiť zo dňa na deň a mnohí tak pracovali celé týždne bez voľných dní. Boli ubytovaní v nevyhovujúcich podmienkach a boli strážení SBSkou a novinárom sa podarilo tiež odhaliť, že jedna takáto SBSka bola prepojená s neonacistickým prostredím a jej zamestnanci nosili nacistické symboly.

V nemeckých pobočkách Amazonu boli tiež zaznamenané prípady, kedy Amazon využíval nemeckých nezamestnaných ako neplatenú pracovnú silu, nakoľko títo nezamestnaní museli krátkodobo odrobiť nejaký čas v skladoch Amazonu cez pracovné agentúry, keby tak neurobili, tak by im bolo siahnuté na sociálne benefity. Amazon v Nemecku opakovane poberal aj štátne dotácie na podporu zamestnanosti.

Najmä maloobchodný trh bol zasiahnutý expanziou Amazonu, mnohé spoločnosti išli do krachu a Amazon tak prevzal kontrolu nie len, aby sa stal monopolom pre rôzne odvetvia hospodárstva, ktoré by bolo ťažké regulovať, ale aj aby prebral plnú kontrolu nad právami pracovníkov, bez zasahovania od vlád a odborov.

Kedy vláda začne vytvárať vlastné štátne spoločnosti a nebude ku nám len lákať nadnárodné korporácie, ktorým dáva vláda rôzne daňové prázdniny, či dotácie a finančné stimuly, čím vlastne my všetci platíme výplaty našim ľuďom v nadnárodných súkromných korporáciách, ktorí vytvárajú zisk, s ktorým sa už ale daná spoločnosť nepodelí s našim štátom. V kapitalizme je to žiaľ tak a nikdy inak nebude. Naše hospodárstvo nám jednoducho už dávno nepatrí a my sme len kolieska, ktoré sa neustále točia a vytvárajú astronomické zisky pre hŕstku oligarchov a kapitalistov.

Vzdor-strana práce