Keď väznili Savčenkovú v Rusku, konali sa solidárne kampane, keď ju teraz väzní Ukrajina, aktivisti sú ticho: Savčenková odhalila pravdu o ostreľovačoch na Majdane

Viete čo je krásna ukážka pokrytectva určitých našich rusofóbnych politikov, alebo tzv. aktivistov, či novinárov, že keď Savčenková ( niekdajšia veľká ukrajinská hrdinka a dnes údajná vlastizradkyňa ) bola zadržaná v Rusku za vraždu novinárov, tak sa robili na jej počesť veľké oslobodzovacie kampane, hovorilo sa, že je nevinná a je obeťou Ruska, že je to hrdinka a statočná bojovníčka za ľudské práva a aký je zločin, že ju Rusi väznia atď…atď…vtedy sme zo všetkých strán počuli o jej prepustení a podobne. Teraz sú však už tí istí ľudia ticho, keď je Savčenková väznená na Ukrajine. Je obvinená z prevratu a terorizmu. Už nerobia žiadne solidárne akcie, už sa o nej nehovorí ako o hrdinke.

Prečo asi tak? Lebo už ju väzní nový ukrajinský majdanský režim, ktorý títo ľudia v plnej miere podporujú, takže už sa im nehodí bojovať za jej prepustenie, lebo to by museli začať poukazovať na špecifiká nového tzv. prozápadného a antiruského režimu na Ukrajine. Nehodí sa im to do ich rusofóbneho čierno-bieleho uvažovania. Museli by začať spochybňovať aj množstvo vecí, ktoré sa udiali na Majdane. Savčenková totiž jasne poukázala aj na fakt, že veľké množstvo zabitých na Majdane majú na svedomí práve „revolucionári Majdanu“.

Keď Majdanisti strieľai do Majdanistov…

Savčenková jasne povedala, že videla viacerých dnešných vysokopostavených predstaviteľov ukrajinského režimu, ktorí sa dostali k moci po Majdane, ako prišli ozbrojení s viacerými mužmi a spustili paľbu do proti vládnych demonštrantov, policajtov a príslušníkov špeciálnych bezpečnostnýchych zložiek, známych pod názvom Berkut. Savčenková, ale aj gruzínski ostreľovači, ktorí začali vypovedať, čo sa stalo na Majdane, označili Sergeja Pašinského, dnes šéfa parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny, ako muža, ktorý dal povel strieľať.

Títo gruzínski ostreľovači začali vypovedať o udalostiach na Majdane aj z toho hľadiska, že sa boja o svoj život, lebo zistili, že viacerí strelci z tejto akcie zomreli za záhadných okolností. Gruzínski ostreľovači jasne povedali, že ich priviedli na Ukrajinu s tým účelom, aby spustili paľbu do demonštrantov na Majdane a do policajných jednotiek.

Majdanisti samozrejme z tohto vraždenia obvinili ukrajinské bezpečnostné jednotky a vtedajšiu ukrajinskú vládu vedenú Janukovyčom a tým vyprovokovali silnejší odpor nahnevaných ľudí, ktorí si mysleli, že za vraždením je Janukovyčov režim. Takto chceli strhnúť na svoju stranu aj zahraničnú verejnú mienku, ktorej podhodili verziu o vraždení neozbrojených demonštrantov režimom Janukovyča a vytovriť legitimitu prevratu a dostať sa k moci. Splnilo to účel, vláda padla a oni vládnu Ukrajine.

Je zaujímavé, že v poslednej dobe sa odhalilo aj to, že identický scenár s ostreľovačmi bol využitý aj pri zvrhnutí Čaučesku v Rumunsku, kde sa potvrdilo, že veľa zabitých demonštrantov pri protestoch nezabili bezpečnostné sily a režim, ale tajní ostreľovači, ktorí boli najatí na to, aby zabili zopár demonštrantov a vyprovokovali tak verejnosť k tvrdšiemu odporu voči vtedajšiemu socialistickému režimu v Rumunsku a uskutočnili prevrat.

No a podobný scenár bol využitý aj v Litve pri osamostatňovaní sa od ZSSR v roku 1991, kde vyplávali na povrch nové skutočnosti, ktoré ale tamojšia politická reprezentácia popiera, že nie všetci 14ti demonštranti boli zastrelení sovietskou armádou, ale tam úradovali tiež tajní ostreľovači, ktorí mali vyprovovkovať streľbou do demonštrantov odpor verejnosti proti ZSSR. Keď sa však v tomto incidente začnete vŕtať, tak vám hrozí väzenie, ako jednému opozičnému politikovi, ktorý o týchto skutočnostiach hovoril na verejnosti.

Kde ste „aktivisti“ za oslobodenie Savčenkovej teraz, keď hnije v ukrajinskom väzení? Nedajme sa oklamať pretvárkou a divadlom týchto „hercov“, ktorí presadzujú len ich čierno-biele videnie sveta.

Miroslav Pomajdík Vzdor-strana práce