Ako sa nadnárodné giganty vďaka daňovým rajom vyhýbajú plateniu daní: Štáty tak prichádzajú o miliardy EUR

Odporúčame prečítať si tento rozhovor, v ktorom je krásne rozobraté to, ako najväčšie nadnárodné giganty ako Google, Apple, Amazon platia prakticky mizivé dane len z mlaej časti svojho zisku a ako si vedia popresúvať svoje miliardové zisky cez rôzne daňové raje a vyhnúť sa tak zdaneniu. Tu krásne môžete vidieť, že tie najbohatšie spoločnosti na svete sa vďaka takýmto „daňovým optimalizáciám“ a daňovým rajom vyhýbajú zdaňovaniu a keď nejaké dane aj platia, tak sú to len totálne smiešne sumy. Veď napr. spoločnosť Apple mala zisk na úrovni 34 miliárd USD a vďaka fiškálnym operáciám medzi daňovými rajmi to spravila tak, že platila dane len zo sumy 2,5 miliardy USD, čo je totálny výsmech…

Toto je ten dnešný globalizovaný neoliberálny kapitalizmus, keď tí najbohatší sa vyhýbajú daniam a takto sa prehlbuje priepasť medzi obyčajnými ľuďmi a najbohatším 1% našej planéty, ktorá z roka na rok bohatne tak astronomicky, že nerovnosť na svete je už taká veľká, že niečo také tu ešte za históriu ľudstva nebolo…

Je zamlčovaným faktom, že keď v 50-tych rokoch 20.storočia platili najbohatší ľudia a spoločnosti na daniach v západných štátoch 4/5 všetkých daní, dnes je to naopak a 4/5 daní je na pleciach obyčajných pracujúcich a aj to je dôvod, prečo sú bohatí ľudia ešte bohatší a celá záťaž sa presunula na obyčajných pracujúcich. Toto je ten „spravodlivý“ kapitalizmus… Boháči platia stále menej a menej, nechávajú si stále viacej zisku a my pracujúci platíme stále viac a viac a životnou úrovňou stagnujeme a posúvame sa smerom nadol.

Celkový majetok 300 najbohatších ľudí na planéte sa v roku 2013 zvýšil o 524 miliárd USD – na 3,7 biliónov USD. V roku 2014 bolo celkovo 1826 miliardárov, ktorých majetok dosahuje celkovo 7,05 bilióna USD. Iba 85 najbohatších ľudí vlastní taký veľký majetok ako 3,5 miliardy najchudobnejších ľudí dohromady.

Naozaj máte stále pocit, že kapitalizmus a jeho pseudodemokracia je ten pravý spravodlivý systém, ktorý praje väčšine spoločnosti? Oni astronomicky bohatnú a my stále klesáme, alebo sa držíme na štandardne zlej úrovni… Ako môžeme naďalej trpieť toto poddanstvo? Veď úzka svetová oligarchia disponuje takým množstvom prostriedkov, že už im nekonkuruje ani väčšina štátov sveta!

Zmieriť sa s týmto stavom znamená poprieť všetko ľudské a nechať voľnú ruku zlu! Títo ľudia vždy hľadeli na seba a nám hádzali len zbytky, aby sme sa medzi sebou o ne pobili a ešte ich za to milovali, že nám vôbec niečo hodili.

Chce to ale odstránenie systému s jeho mechanizmom, odstránenie jednotlivcov bez odstránenia pôvodcu nič nerieši. Na ich miesto by prišli ďalší, ktorí by hrabali a vykorisťovali.

Vzdor-strana práce

Rozhovor nájdete TU: https://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/465480-internet-stratil-vsetku-kontrolu-tazia-z-toho-svetove-giganty/