Dňa 26. januára sme si pripomenuli 10. výročie úmrtia palestínskeho revolucionára a jedného z otcov palestínskeho odboja, George Habasha

Bol zakladateľom a neskôr generálnym tajomníkom revolučnej marxistickej strany Ľudová fronta za oslobodenie Palestíny- PFLP, jednej z najaktívnejších a najvýznamnejších ľavicových strán Palestíny, ktorá dlho vyzývala k vytvoreniu jedného, ​​demokratického a sekulárneho štátu bez „imperialistického neokoloniálneho pravidla „, kde všetci obyvatelia (arabskí, moslimovia, židia a kresťania) môžu žiť spolu.

Narodil sa v Lydde v pravoslávno-kresťanskej palestínskej rodine v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Jeho sestra bola zabitá a jeho rodina bola vyhnaná zo svojich domovov, keď izraelské vojská napadli mesto v roku 1948, čo sa stalo súčasťou širšej etnickej čistiacej kampane 750 000 Palestínčanov.

Rodina utiekla do Libanonu, kde sa zapísal na americkú univerzitu v Bejrúte. Po absolvovaní štúdia medicíny na univerzite v Bejrúte pracoval ako lekár v utečeneckých táboroch v Jordánsku a viedol kliniku v Ammáne.

V roku 1952 pomohol založiť Arabské nacionalistické hnutie, ktoré bolo zamerané na zjednotenie arabského sveta s konfrontáciou s Izraelom a zosúladenie s arabskou nacionalistickou ideológiou Gamala Abdela Nassera, ktorého bol Habash nadšeným podporovateľom. Úprimne veril v to, že je potrebné mať arabskú jednotu, ktorá by sa postavila k sionistickému dobývaniu „a oslobodiť všetky okupované palestínske a arabské krajiny.“

V dôsledku kolapsu Arabského nacionalistického hnutia, keď Nasserova a ďalšie arabské armády porazili Izrael v šesťdňovej vojne v roku 1967, Habash založil PFLP. Vo svojom úvodnom vyhlásení z roku 1967 PFLP vyhlásil, že „jediným jazykom, ktorý nepriateľ rozumie, je revolučné násilie“ a že „historickou úlohou“ bolo otvoriť divoký boj proti nepriateľovi. So svojou nenásilnou a násilnou taktikou PFLP v určitom čase bolo po najväčšom palestínskom hnutí Fatah druhým najvýznamnejším hnutím v Palestíne.

Habashova analýza a politická stratégia pochádzali z kombinácie pan-arabizmu a marxizmu-leninizmu. Zdôvodnil, že palestínska revolúcia bola predovšetkým arabskou otázkou. Reakčné monarchie a diktatúry podporované USA, ktoré vládli arabským krajinám, boli všetkými prekážkami v boji za oslobodenie Palestíny. Veril, že oslobodenie Palestíny by sa malo uskutočňovať vo všetkých arabských metropolách. Okrem toho bol Habash zásadným internacionalistom, ktorý veril v globálnu revolúciu proti imperializmu. PFLP udržiavala vzťahy s ľavicovými skupinami, ako boli Japonské červené brigády, írska IRA a revolučná Kuba.

George Habash zomrel bez splnenia dvoch snov, za ktoré žil a bojoval: ukončenie okupácie Palestíny a realizácia arabskej jednoty, ale nezomrel bez toho, aby zanechal dedičstvo pre nové generácie Palestínčanov a Arabov, ktorí stále veria jeho sny o oslobodení.