Odkaz revolucionára a marxistu Thomasa Sankaru je v Afrike stále aktuálny: Toto su úspechy jeho krátkeho obdobia v prezidentskom kresle Burkine Faso

Thomas Sankara bol prezývaný aj ako africký Che Guevara. Bol to marxistický revolucionár a vyznávač pan-afrikanizmu a antiimperializmu. Prezidentom štátu Burkina Faso sa stal v roku 1983. Sankara zvrhol konzervatívnu vojenskú juntu. Inšpiráciou mu bola kubánska revolúcia a Fidel Castro. V krajine zahájil ambiciózny ekonomický a sociálny program. Vytvoril policajné jednotky bojujúce s korupciou, spustil pozemkovú reformu. Sankara takisto znárodnil veľké nerastné bohatstvo africkej krajiny a realizoval kampane masovej gramotnosti.

Zlepšil zdravotnú starostlivosť, vzdelanosť a práva žien. Nechal zaočkovať niekoľko miliónov detí proti meningitíde, žltej horúčke a osýpkam a nechal zasadiť 10 miliónov stromov, aby zamedzil rozširovaniu púšte v krajine. Burkinu Faso odviedol od predátorských neokoloniálnych finančných systémov Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu. Krajina tiež profitovala z 350 škôl vybudovaných v rámci komunitných programov.

Jeho politika však bola tŕňom v oku viacerých mocných skupín a v roku 1987 bol Sankara zavraždený pri prevrate, len štyri roky po nástupe k moci. Prevrat viedol jeden z jeho najbližších priateľov, Blaise Compaoré, 15. októbra 1987 a bol podporený Francúzskom. Sankara tyždeň pred svojim zavraždením povedal, teraz už preslávený výrok „Zatiaľ čo revolucionári, ako jednotlivci môžu byť zabití, ty nemôžeš zabiť myšlienky.“ Sankara je dodnes osobnosťou, ktorá je vo veľkej úcte a inšpiruje mnoho obyvateľov Afriky.