Kubánska medicínska revolúcia: Kuba vyvinula unikátne lieky proti rôznym typom rakoviny !

Tieto tri prevratné lieky boli vyvinuté na socialistickej Kube, napriek neustále pokračujúcej blokáde ostrova zo strany USA. Cimavax- Vakcína používaná na špecifické liečenie malobunkového karcinómu pľúc ( ide o rakovinu pľúc ), ktorá výrazne zlepšila mieru prežitia liečených ľudí. Heberferon- ide o liek proti rakovine kože, dostupný v každej kubánskej lekárni a teraz ho kubánski vedci začali testovať aj na liečenie rakoviny obličiek. Heberprot-P- Zabraňuje vzniku vredov na nohách u ľudí s cukrovkou a zachraňuje ich pred amputáciami. Týmto liekom sa už liečilo najmenej 165 000 pacientov v 26-tich krajinách. Kuba patrí aj k jedným z najúspešnejších krajín na svete v boji s kojeneckou úmrtnosťou. Na Kube zaznamenali 4,3 úmrtí na tisícovku živo narodených detí ročne, čím predbehli USA a ďalšie bohaté národy. 
 
Kuba patrí k štátom s jednou z najlepších zdravotníckych systémov na svete a má vynikajúce výsledky aj v medicínskom výskume. Kuba za Fidela Castra nezištne pomáhala ako jedna z mála krajín, krajinám Tretieho sveta v ich boji za nezávislosť, pomohla skoncovať s apartheidom, za túto éru vyslala Kuba tisíce doktorov do najchudobnejších krajín, kde ošetrujú miestnych ľudí dodnes. Na svojich univerzitách bezplatne umožnila vyštudovať medicínu tisíckam chudobným, ale nadaným študentom z celého rozvojového sveta, ale aj USA, ktorí pomáhajú zachraňovať životy po celom svete. Kuba vždy pomáhala všetkým, kto o to požiadal a kde to bolo potrebné. Vyše 800-tisíc Kubáncov sa zúčastnilo na množstve humanitárnych misiách po celom svete, kde pomáhali šíriť kultúru, gramotnosť a zdravotnú pomoc. Pripomeňme, že Kuba má dnes niečo nad 11 miliónov obyvateľov a niečo také, na tak malú krajinu, je heroický výkon. Kuba tiež zohrala kľúčovú úlohu v boji proti koloniálnej nadvláde, segregácii a rasizmu. Kubánski dobrovoľníci pomohli ubrániť Angolu a vďaka nim, padol jeden z najrasistickejších režimov na svete v Juhoafrickej republike.
Od roku 1960 USA uvalili na Kubu totálne embargo. Vďaka tejto blokáde prišla Kuba do dnešných dní až o 750 biliónov dolárov. USA chceli týmto podkopať ekonomiku krajiny a odstrihnúť ostrov od potrebných zdrojov a zvýšiť utrpenie Kubáncov, ktorí by pod týmto tlakom zvrhli socialistický režim na Kube. Kuba však vydržala. Nezamestnanosť je na úrovni 2,4% a gramotných je dnes na Kube 99,8% ľudí. Kuba patrí k najlepším krajinám na svete, vo vzťahu k priemernej dĺžke života obyvateľstva. V dôsledku vlastného embarga, ktoré uvalili USA na Kubu, prišla americká ekonomika každý rok o 1,2 bilióna dolárov. OSN konštatovala, že americká blokáda Kuby je porušením medzinárodného práva. Viac než 188 národov odsúdilo najdlhšie trvajúcu obchodnú blokádu v moderných dejinách sveta, ktorá bude pokračovať aj pod vedením nového prezidenta USA Trumpa.
Američania vyškolili a finančne podporovali kubánske exilové teroristické organizácie, ktoré na Kube zabili tisíce Kubáncov. Neštítili sa vyhadzovať do vzduchu aj civilné lietadlá, plné Kubáncov. Kuba však nikdy necítila nevraživosť voči americkému ľudu a keď napr. hurikán Catrina zrovnal so zemou v USA New Orleans, bola to práve Kuba, ktorá ponúkla USA stovky svojich záchranárov, aby pomohli obyvateľom. Kuba nezištne vždy vysielala stovky svojich záchranárov do susedných krajín ako Haiti, či Dominikánska republika, kde hurikány zabili stovky ľudí. Kuba sa stala tiež miestom boja za ženské práva, za práva černochov, či ľudí inej sexuálnej orientácie.
Samozrejme, aj na Kube mali svoje problémy a majú ich aj dnes. Kubánci zápasia s rôznymi neduhmi, komplikáciami, no žiadna tak rozlohou a počtom obyvateľov malá krajina, bez významných prírodných zdrojov, nedokázala tak pomáhať miliónom obyvateľov rozvojového sveta, ako Kuba a pritom Kuba vždy bola a je súčasťou Tretieho sveta. Najsilnejšie ekonomiky sveta nedokázali to, čo malá Kuba, vyslať tisíce doktorov, na svoje vlastné náklady a pomáhať tamojším obyvateľom desiatky rokov. Toto nemá na svete obdobu a Kuba dokázala, že aj malá krajina s malým počtom obyvateľov, dokáže meniť svet k lepšiemu a stať sa jednou z najvýznamnejších krajín sveta.
Miroslav Pomajdík- podpredseda Vzdoru-strany práce