Satirické prokapitalistické facebookové stránky a ich „antifašizmus“: Alebo o satire, ktorá ignoruje príčiny vzostupu „kotlebovcov“

Tí ktorí viac žijú na Facebooku si možno všimli stránky, ktoré si robia „srandu“ z každého, kto odmieta kapitalistický ekonomický neoliberalizmus, členstvo Slovenska v NATO a EÚ, alebo nedajbože odmieta hystériu proti Rusku. Tieto stránky sa neraz hrdia svojim údajným „antifašizmom“. Nebudem tu teraz rozoberať prízemnosť týchto stránok a fakty, že sa smejú aj z ľudí, ktorí sú na invalidnom vozíku, že ich inkvizícia sa dotýka každého kritika kapitalizmu a zamerajme sa výhradne na ich postoj ku KĽSNS. Strana KĽSNS je rovnako ako autorom kadejakých pofidérnych facebookových stránok, nie je sympatická ani nám. Akoby aj mohla, veď Marián Kotleba je antikomunista, ktorý ešte donedávna označoval SNP ako „židoboľševický puč“, je za zotrvanie súkromného vlastníctva výrobných prostriedkov a teda za zachovanie kapitalizmu a za vzor nám dával klérofašistické obdobie ľudáckeho Slovenského štátu, ktoré kolaborovalo s nacistami a keby nacisti vyhrali vojnu, tak Slovákov by čakalo vyhladzovanie, nakoľko Hitler hlásal vyčistiť Európu od Židov, Rómov a Slovanov. Veď videli sme aj nacistické vyhladzovanie slovanských národov ako Poliakov, Rusov, Bielorusov, Ukrajincov v praxi… Kto si myslí, že Hitler by Slovákov ušetril, lebo boli jeho spojencami, je totálne vedľa, čo potvrdzujú aj archívne správy.

Napriek tomu strana KĽSNS nesie so sebou istý náznak „protisystémovosti“. Prečo? Preto, lebo je to opozičná strana, ktorá nevznikla zo zámožných kruhov. Marián Kotleba tiež prešiel istou zmenou a z jasne vyhraneného ľudáka sa stala akási jediná protestná sila, ktorá sa dostala do parlamentu. Došlo k istému odideologizovaniu, nadnesene povedané „k fašistickému revizionizmu“.
Strana stratila svoju ľudácku vyhranenosť (napríklad oproti Slovenskej pospolitosti, ktorá sa vo veľkom bratá s práporom Azov na Ukrajine) a nabrala množstvo protestných hlasov. Dnes nie je možné tvrdiť, že každý radový člen, či volič KĽSNS je ľudák a fašista. Dnes je ťažko zadefinovať nejakú ucelenú ideológiu tejto strany. Z Kotlebu – „vodcu“ úzkej skupiny ľudákov s fakľou v ruke sa stal protestný hlas nespokojných Slovákov v parlamente. Nepochybujem o obmedzenostiach tejto strany, vrátane tých mentálnych, keď čítam niektoré statusy, no na strane druhej trocha chápem ich voličov.

Stránka ZOMRI, či Prečo ľuďom hrabe si zvolili inú stratégiu – robiť si srandu z každého, kto akýmkoľvek spôsobom podporuje KĽSNS, pričom však neponúka žiadnu alternatívu, iba agresívne udržiavanie súčasného protiľudového kapitalistického režimu, vďaka ktorého zlyhávaniu pri základných sociálnych a humanistických otázkach, otázkach rovnosti a spravodlivosti, je fašizácia na vzostupe v celej Európe. Táto taktika je veľmi krátkozraká, obmedzená a v podstate ignorujúca príčinu, prečo KĽSNS dokáže nazbierať okolo 10%. Každý spoločenský jav má svoju príčinu a obmedzovať sa na to, že je to len prejavom hlúposti a negramotnosti je veľmi scestné. Takýmto spôsobom sa budú admini stránky ako ZOMRI smiať dovtedy, až sa dosmejú.

Vezmime si takú migračnú krízu

Nepatrím k tým ľuďom, ktorí šíria protimoslimskú nenávisť, alebo nenávisť k obyvateľom tretieho sveta, ktorí sú už stáročia zdieraní a okrádaní západným kapitálom od rabovania prírody až po vojny. No rovnako tak nepatrím k ľuďom, ktorí sú k migračnej kríze ľahostajní, tvária sa, že sa nič nedeje a len si robia srandu z tej prvej skupiny ľudí. Je to práve západný imperializmus, ktorý je vinný za migračnú krízu a je to migračná kríza, ktorá je vinná z nárastu fašistických a nenávistných nálad z oboch strán. A aby bol zákon nahradený násilím, k tomu sa čoraz viac približujeme.
Keď vidíme zábery z koncentračných táborov, mnohí ľudia si povedia „Aké hrôzy napáchal fašizmus“, avšak ja si poviem „Kam až dokáže dospieť kapitalizmus –a zasa k tomu logicky speje“. Pri tomto vývoji spoločnosti možno zistia, že Marián Kotleba je ten najmenší problém a že pri hromadení protirečeniach kapitalizmu je najdôležitejšia fašizácia triedne neuvedomelej spoločnosti, ktorá vidí dôsledky, no nevidí príčiny. Ak toto bude pokračovať ďalej, tak nič nebráni tomu, aby národy a rasy povstali proti sebe, aby začalo vraždenie medzi viac a menej vykorisťovaným pričom páni a príčiny tohto nešťastia ostanú nedotknuté.

Náš spôsob nie je robiť si srandu z ľudí, ktorí majú plné zuby toho čo sa deje a sú povedzme dezorientovaní v príčinách. Naša cesta je poukazovať na skutočné príčiny týchto problémov, odviesť ich pozornosť od nenávisti k iným národom či rasám, k prekonaniu kapitalistického zriadenia, ktoré tieto národy a rasy poštváva proti sebe.

Stanislav Pirošík- Vzdor-strana práce