Spoločnosť Apple platí v Európe smiešne dane: 4/5 daňového zaťaženia je na pleciach pracujúcich

Nadnárodné korporácie si robia s nami čo chcú.  V prípade Apple to platí naozaj do písmena, no smutným faktom tiež ostáva, že veľakrát im tieto machinácie umožnia skorumpované kapitalistické vlády, kedy aj samotné Írsko určilo Applu také smiešne dane, že v roku 2014 – z 1 milióna eur zisku zaplatil Apple iba 50 eur…, čiže Apple mal v Írsku v roku 2014 daňové zaťaženie vo výške- 0,005 percenta.. počujete dobre… a držte si klobúky, Apple malo za rok 2015 tržbu 234 miliárd dolárov, z toho 50 miliárd z Európy.

O daňových špekuláciách

K tomu si musíme pripočítať aj to, že Slovensko prichádza vďaka daňovej „optimalizácii“ cez daňové raje nadnárodných gigantov pôsobiacich u nás o riadne tučné príjmy do štátnej kasy. Najväčšie nadnárodné giganty ako Google, Apple, Amazon ( a to je len fliačik z celkového množstva takýchto spoločností ) platia prakticky mizivé dane len z malej časti svojho zisku a ako si vedia popresúvať svoje miliardové zisky cez rôzne daňové raje a vyhnúť sa tak zdaneniu.

Tu krásne môžete vidieť, že tie najbohatšie spoločnosti na svete sa vďaka takýmto “daňovým optimalizáciám” a daňovým rajom vyhýbajú zdaňovaniu a keď nejaké dane aj platia, tak sú to len totálne smiešne sumy. Veď napr. spoločnosť Apple mala zisk na úrovni 34 miliárd USD a vďaka fiškálnym operáciám medzi daňovými rajmi to spravila tak, že platila dane len zo sumy 2,5 miliardy USD, čo je totálny výsmech… Práve proti daňovým únikom musia štáty EÚ zatlačiť spoločne.

Takže o čom je táto nenažranosť týchto gigantov, pri tak obrovských ziskoch Apple má nastavené také smiešne dane v Európe, že sa až zastavuje rozum… a nás budú presviedčať, že tento systém je spravodlivý… áno je, ale iba pre hŕstku najbohatších, ktorí budú zarábať ešte viacej a my sa budeme prepadávať do ešte väčšej mizérii… dokedy…?

To, že štátne rozpočty európskych krajín napĺňajú zo 4/5 obyčajní pracujúci je smutným faktom toho, že na koho hlavu nakladá kapitalistický neoliberálny systém najväčšiu záťaž. Ešte v 50-tych a 60-tych rokoch 4/5 všetkých daní pre západné kapitalistické štáty platili najbohatší ľudia a korporácie. Ako vidíte, za pár desiatok rokov sa vďaka neoliberalizmu všetko zmenilo. Oligarchia si to skvele naplánovala a dnes platia najbohatšie korporácie a spoločnosti do rozpočtov štátov mizivé almužné, napriek tomu, žeby mali platiť väčšinu daní a aspoň čiastočne tak vracať niečo obyvateľom krajín, kde robia biznis.

Najbohatšie korporácie dostávajú dlhé roky daňové prázdniny, dostávajú rôzne stimuly, výhody, platia smiešne dane, alebo presúvajú sa do daňových rajov, alebo využívajú rôzne daňové machinácie v rozvojových krajinách, aby tak platili iba zlomok toho, čo reálne majú platiť. Takýchto prípadov sú po celom svete státisíce. Boháči proste vedia zarobiť a s prepáčením vydrbať v kapitalizme so všetkým.

Sami dobre viete, keď my obyčajní pracujúci nezaplatíme čo i len malú splátku, čo máme hneď na krku, ako si nás vedie vymačkať… Tak ešte nám niekto bude tvrdiť, že veľké korporácie sú tu pre blaho obyvateľov krajín kde pôsobia…nebuďte smiešni… my sme tu len na to, aby sme plnili ich vrecká a ešte sa im klaňali, že nám dali smiešne zúfalo malé almužne vo forme výplaty, pričom úzka hŕstka vlastníkov, manažérikov, akcionárov si z potu našej práce pakuje kontá a nevie, kde také kvantá peňazí investujú….

O tom ako Apple platí smiešne dane v Európe sa dočítate TU:

Miroslav Pomajdík- podpredseda hnutia Socialisti.sk

Pridaj komentár