Alberto Korda: Autor najreprodukovanejšej fotky na svete, ikonického portrétu Che Guevaru

Mnohí ľudia poznajú portrét Ernesta Che Guevaru. Mnohí ho dokonca nosia na sebe bez toho, aby vedeli kto to vlastne je, no len málokto pozná autora tejto fotografie, ako aj okolnosti jej vzniku. Alberto Korda (pôvodne Diaz Gutierrez), jeden z najslávnejších fotografov dvadsiateho storočia sa narodil v Havane roku 1928 ako syn železničiara a skôr ako začal s prácou asistenta pri fotografovaní, vystriedal množstvo zamestnaní.

Po troch rozvodoch sa oženil s krásnou kubánskou modelkou Niurkou a aj vďaka nej sa stal módnym fotografom. Vtedy si zmenil priezvisko na „Korda“ podľa britského filmára Alexandra Kordu, pretože „Korda“ znelo Kubáncovi ako „Kodak“. Čoskoro si otvoril vlastné štúdio v Havane v luxusnom playboy štýle. Jeho život sa zmenil po Kubánskej revolúcii.

Alberto Korda

Alberto Korda

Po tom, ako partizáni zvrhli diktátora Batistu, sa Korda stretol s chudobou a zmenil sa na revolučného fotografa. Nasledoval kubánskych lídrov a ponúkol svoje fotografie do novín Revolucion. 10 rokov bol osobným fotografom Fidela Castra. Sprevádzal ho tiež počas návštevy New Yorku v roku 1959. Mnoho momentov strávil aj s Ernestom Hemingwayom a Jean-Paulom Sartrom.

Slávnu fotografiu Ernesta „Che“ Guevaru spravil v roku 1960. Bolo to po tom, čo v prístave explodovala Belgická nákladná loď a usmrtila 136 ľudí. Na smútočnej demonštrácii rečnil Fidel a Che sa na krátky moment objavil na pódiu v pozadí. Korda spravil niekoľko fotografií.

Tieto fotografie však ostali len v autorovom archíve, Svetlo sveta uzreli až v roku 1967, kedy bol Guevara chytený a popravený v Bolívii. Korda vtedy poslal dve fotografie talianskemu ľavicovému vydavateľovi Giangiacomovi Feltrinellimu. Ten z tohto portrétu spravil tisíce plagátov. Táto podobizeň sa dnes nachádza na množstve tričiek, tašiek, plagátov, odznakov a kníh.

Fotografia Alberta Kordu bola použitá ako námet na Guevarovu podobizeň, ktorá sa nachádza na budove blízko Plaza de la Revolucion (námestie Revolúcie), kde Fidel často rečnil a kde sa koná množstvo podujatí. Je tam dodnes.

PLAZA-REVOLUCION-3-feature-image-320x213

Jeho podobizne sa objavili na demonštráciách po celom svete. O príbehu najznámejšieho portrétu Che Guevaru vznikol aj televízny dokument s názvom „Chevolution“

https://www.youtube.com/watch?v=Y-Y42kM8Jk0

Ku Kordovym ďalším známym fotografiám patria zábery víťazných rebelov, ktorí prichádzajú do Havany a Quixote na lampe, ktoré zobrazujú Kubánca sediaceho na lampe a počúvajúceho Castrov prejav. Korda obdržal množstvo ocenení za jeho fotografie, vrátane najlepšieho fotografa roka od Revolution v rokoch 1960 až 1963.

V rokoch 1967 až 1978 Korda spravil množstvo fotografií pod hladinou mora. Fotil hlbiny okolo Kuby a v archívoch sa nachádzajú zábery takmer všetkých živočíchov ktoré žijú v okolí ostrova. Konalo sa množstvo výstav jeho fotografií. V Taliansku (1985), v Havane (1986), v Chicagu (2000). Korda zomrel ako 72 ročný po srdcovom infarkte v máji roku 2001, keď sa práve nachádzal na výstave v Paríži.

Korda radil mladým fotografom: „Zabudnite kameru, zabudnite objektív, zabudnite všetko. S fotoaparátom za štyri doláre dokážete spraviť najlepšiu fotografiu.“ Veril, že vášeň sa nachádza vo fotografovi a nie v jeho fotoaparáte. Často citoval francúzskeho spisovateľa Exuperyho a parafrázoval z jeho Malého Princa: „Iba ty môžeš vidieť svoje srdce. To, čo nie je viditeľné okom“

Guerillero Héroico II (1960)

Podľa arthistoryarchive.com a www.netssa.com spracoval a preložil Stanislav Pirošík- predseda Vzdoru-strany práce