Dokument, o tajnom pozadí zvrhnutia komunistického režimu v Rumunsku: Kto ťahal nitky v pozadí? (VIDEÁ vo vnútri)

Pozrite nasledovný dokument. Východná Európa, rok 1989. Revolúcie. „Vlny hnevu“ po rokoch útlaku zvrhávajú komunistické režimy. „Všetko prebehlo spontánne…aspoň tak to tvrdia.“

Ako prebieha takáto revolúcia, aká je stratégia revolúcie? Film režisérky Susanne Brandstatter skúma túto otázku na konkrétnom príklade revolúcie z decembra 1989 v Rumunsku, ktorá sa od ostatných revolúcii vo Východnej Európe líšila hlavne svojou krvavosťou. V uliciach zomreli stovky ľudí a samotný komunistický líder a jeho manželka boli na rýchlom vojenskom súde odsúdení na smrť zastrelením.

Prečo mala revolúcia takýto priebeh a ako sa uskutočnila?

V unikátnom dokumente plnom pôvodných záberov vystupujú rumunskí a maďarskí disidenti, demonštranti, vysokopostavení diplomati, ako aj šéfovia a dôstojníci tajných služieb Rumunska, Francúzska, ako aj USA. Ich výpovede dávajú konkrétny obraz o medzinárodnej situácii a revolúcii v Rumunsku. A keďže „vývoj hry na jednej šachovnici ovplyvnil vývoj hry na iných šachovniciach“, je dokument zaujímavou výpoveďou o revolúciách v celej východnej Európe v roku 1989.

A možno nás dokument navádza, ako vnímať aj nedávne „revolúcie“ po celom svete.

Film je v šiestich častiach: