Historické víťazstvo Komunistickej strany Chile v hlavnom meste Santiagu de Chile: Mesto po novom povedie komunistka a feministka Irací Hassler

Veľké prekvapenie sa zrodilo v komunálnych voľbách v Chile, kde kandidátka za Komunistickú stranu Chile Irací Hassler porazila doterajšieho pravicového primátora hlavného mesta. Je to obrovský impulz pre ľavicu v Chile, ktorá začala veľké ťaženie proti chilskej neoliberálnej vláde.

Úspech komunistov, ľavice a domorodých kandidátov vo voľbách do Ústavného konventu

Prekvapivé sú zatiaľ aj výsledky do Ústavného konventu, kde pravica utrpela veľkú porážku a zatiaľ získala iba 37 miest, oproti 72, ktoré mala doteraz. Vyzerá, že ľavica spolu s nezávislými kandidátmi budú mať v konvente väčšinu. Na druhé miesto s 28 mandátmi sa prebojovala koalícia Komunistickej strany Chile s rôznymi socialistickými, ľavicovými a ekologickými stranami.

Na treťom mieste je koalícia sociálno-demokratických, progresívnych a stredových strán s 25 miestami, ktorá zaznamenala tiež výrazný pokles, na 4. mieste je volebná koalícia ľavicových a radikálne ľavicových kandidátov a 17 kresiel je vyhradených pre kandidátov z domorodých kmeňov… Ostatné kreslá obsadia kandidáti z menších nezávislých zoskupení.

Pripomeňme, že minulý rok sa v referende ľudia v Chile vyslovili za odmietnutie ústavy, ktorá bola vypracovaná ešte ža fašistického diktátora Pinocheta. Práve v Chile sa poslednú dobu odohrávajú obrovské demonštrácie, proti neoliberálno-kapitalistickému režimu prezidenta Piñeru. Neoliberalizmus sa v Chile začal otriasať v základoch.

Ľudia jasne žiadajú odstránenie kapitalizmu a ideovo nadviazali na socialistickú zmenu, ktorú stelesňoval zavraždený legendárny prezident Salvador Allende, ktorého zvrhol za podpory USA fašistický diktátor Pinochet.

V roku 1973 USA pripravili prevrat v Chile, kedy vojenská junta zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Allendeho a moci sa ujal na 17 rokov Pinochet, ktorý v krajine zriadil diktátorský režim, ktorému padlo za obeť podľa niektorých historikov až 30-tisíc ľudí.

VZDOR-strana práce