Kuba: Vakcína Mambisa COVID-19 uzatvára krátky skúšobný cyklus

Zdravotnícke orgány odhadujú, že populácia bude imunizovaná do konca roku 2021 vďaka pozitívnym výsledkom dosiahnutým štyrmi kubánskymi vakcínami. Kubánske centrum genetického inžinierstva a biotechnológie (CIGB) v pondelok ukončilo jeden z prvých krokov v I. fáze klinických štúdií nazálnej a sublingválnej vakcíny Mambisa COVID-19.

Mambisa je založená na proteíne vírusu hepatitídy B, ktorý sa produkuje ako častice v baktériách a kvasinkách rekombinantným genetickým inžinierstvom. „Vývoj tohto typu vakcíny trvá dlhšie, ale je bezpečnejší. Nepracuje sa s vírusom ani s toxickými zlúčeninami, ktoré môžu mať v organizme neočakávané účinky,“ vysvetlil prezident CIGB Gerardo Guillen.

Osemdesiatosem dobrovoľníkov sa zúčastnilo výskumu, ktorý sa začal v havanskej nemocnici Carlosa Juana Finlaya 7. decembra. Na začiatku štúdie dostali dobrovoľníci jednu intramuskulárnu dávku lieku a dve ďalšie nazálnou cestou. „Zatiaľ je vakcína bezpečná, pretože sa vyskytli iba mierne nežiadúce reakcie,“ vysvetlila Limonta a uviedla, že CIGB študuje aj intramuskulárnu vakcínu Abdala.

Okrem Mambisa a Abdala existujú v klinických štúdiách aj ďalšie dve vakcíny COVID-19: Soberanas 01 a 02. Kuba je prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá vyvinula vlastné vakcíny proti tejto chorobe. Zdravotnícke orgány veria, že celá populácia bude imunizovaná do konca roku 2021 vďaka pozitívnym výsledkom dosiahnutým štyrmi kubánskymi vakcínami.

zdroj: https://www.telesurenglish.net/news/CubA-Mambisa-Anti-COVID-19-Vaccine-Closes-Short-Trial-Cycle-20210118-0004.html?fbclid=IwAR3nE6SXtwIlw-EmzOapiftUeqWq–rGM3J8rlaLUk9CI6psgmT_rcT2QJs