Masaker v salvadorskej dedine El Mozote, ktorý vykonalo komando smrti vycvičené v USA

Medzi 11. a 13. decembrom 1981 vojaci z Atlacatlského praporu – salvadorského útvaru smrti vycvičeného na americkej vojenskej škole Americas – zmasakrovali takmer všetkých obyvateľov El Mozote, malej dediny, ktorej obyvatelia boli podozriví zo sympatí ku marxistickej povstaleckej organizácii FMLN, ktorá bojovala proti fašistickej junte v El Salvadore.

Odhady hovoria o 900 až 1 200 dedinčanoch, ktorí boli zmasakrovaní, väčšinou išlo o ženy, deti a starších ľudí. Salvador v tom čase bol dva roky v občianskej vojne medzi FMLN – koalíciou ľavicových guerillových skupín a vojenskou fašistickou juntou výrazne podporovanou z Washingtonu.

Až po mnohých rokoch sa začali exhumovať telá masakry. Po celé roky po sebe nasledujúce vlády, ktoré prišli po tejto krvavej epizóde, odmietali priznať akúkoľvek úlohu vlády v tomto masakre. Až v roku 2012 vláda prezidenta Mauricia Funesa uznala úlohu štátu a ospravedlnila sa rodinám obetí. El Mozote sa stal synonymom podpory americkej vlády za zverstvá v brutálnej kampani zameranej na odvrátenie ľavicových a komunistických hnutí v Latinskej Amerike a zvyšku rozvojového sveta.