Úspech antikapitalistickej ľavice v Nórsku: Po 20-tich rokoch sa vracia do parlamentu strana hlásiaca sa k marxizmu a socializmu!

Výborná správa prišla z Nórska, kde sa konali parlamentné voľby a kde sa po 20-tich rokoch do parlamentu prebojovala strana hlásiaca sa k marxizmu a socializmu, ide o stranu Červení, alebo aj Červená strana ( po nórsky Rødt ). Strana získala 2,4% a 70 321 hlasov a získala tak jedného poslanca.

Strana vznikla spojením Robotníckej komunistickej strany a Červenej volebnej aliancie a spája tak komunistov, marxistov-leninistov, trockistov, zelených socialistov a tzv. demokratických socialistov. Oproti posledným voľbám strana posilnila o 40-tisíc hlasov! Vzdor-strana práce Červeným v Nórsku srdečne blahoželá k tomuto volebnému úspechu. Ich stránku nájdete TU: https://rødt.no/

Čo sa týka ďalších ľavicových strán v nórskych voľbách, tak tie vyhrala síce sociálno-demokratická Labour party s 27,4%, no vládnuť bude v krajine pravicová koalícia na čele s Konzervatívnou stranou.

Do parlamentu sa dostala tradične aj Socialistická ľavicová strana so 6% a 11-timi poslancami, ktorá však už dávno skĺzla zo svojich antikapitalistických, socialistických a marxistických postojov a dnes ide prakticky o trochu ľavicovejšiu formu sociálnej demokracie. V parlamente budú mať jedného poslanca aj Zelení s 3,2%.

Totálne fiasko však zaznamenala tradičná Komunistická strana Nórska, ktorá získala vo voľbách len 308 hlasov.

Vzdor-strana práce