USA podnikli od roku 1889 až 17 priamych a 24 nepriamych vojenských intervencií a prevratov v 14tich krajinách Latinskej Ameriky

USA majú za sebou dlhú a krvavú históriu zasahovania a vojenských intervencií v Latinskej Amerike. USA majú za sebou od roku 1889- 17 priamych intervencií v 8 krajinách a to niekoľkokrát na Kube, v Mexiku, v Guatemale, niekoľkokrát v Dominikánskej republike, v Grenade, dvakrát na Haiti, niekoľko krát v Nikarague a dvakrát v Paname, a 24 nepriamych zásahov, kde podporovali a prichystali prevraty v 12 krajinách Latinskej Ameriky a to na Kube, Brazílii, Hondurase, Salvadore, Mexiku, Dominikánskej republike, Nikaragui, Paname, Bolívii, Chile, Guayane a Guatemale. Zanechali za sebou smrť, ničenie a pravicové krvavé diktatúry.

USA okupovali Nikaraguu medzi rokmi 1912 až 1933 a neskôr stáli za vytvorením obávaných krajne pravicových jednotiek kontras, ktoré počas občianskej vojny v roku 1980 povraždili tisíce podporovateľov ľavicových sandinovských partizánov. Prevrat v Guatemale z roku 1954 bol pripravený USA, kde bol zosadený demokraticky zvolený ľavicový prezident Jacob Arbenz a vlády v krajine sa ujala vojenská pravicová junta, ktorá podporovala záujmy USA. Zátoka svíň na Kube v roku 1961,kde CIA vyzbrojila a vyškolila antikomunistických Kubáncov, ktorí žili v USA a ktorí sa vylodili v tejto zátoke a ich úlohou bolo uskutočniť prevrat na Kube a odstrániť socialistický režim.

V roku 1973 USA pripravila prevrat v Chile, kedy vojenská junta zvrhla demokraticky zvoleného prezidenta Allendeho a moci sa ujal na 17 rokov Pinochet, ktorý v krajine zriadil diktátorský režim, ktorému padlo za obeť podľa niektorých historikov až 30-tisíc ľudí. USA iniciovali a podporili aj prevrat v Salvádore v roku 1979, kedy sa moci ujala pravicová vojenská junta, ktorá bojovala proti marxistickým partizánom a ktorá sa dopúšťala prostredníctvom svojich vojenských jednotiek tzv.eskadrón smrti ohavných činov a mimosúdne popravovali sympatizantov partizánov. V občianskej vojen zahynulo až 80 000 ľudí.

Na Slovensku len málo ľudí vie o masovom vraždení v Latinskej Amerike, ktoré zasiahlo množstvo štátov tohto regiónu, ktoré začalo ako operácia s krycím názvom Kondor. V pozadí operácie Kondor boli USA, ktoré podporovali diktátorské pravicové chunty a diktátorov po celej Latinskej Amerike. USA týmto chceli potlačiť všetky hnutia a jednotlivcov, ktorí sa stavali proti ich záujmom, čiže hlavne ľavicovú opozíciu, čim chceli zabrániť vzniku socialistických režimov v Latinskej Amerike. USA financovali tento brutálny teror, školili agentov a bezpečnostné služby latinsko-amerických pravicových diktatúr. Táto epizóda je ďalším dôkazom zločinov kapitalizmu a USA. Operácia Kondor bola oficiálne spustená v roku 1968 a trvala až do roku 1989.

Za pomoci USA boli uskutočnené prevraty postupne v Paraguaji, Brazílii, Bolívii, Uruguaji, Chile, či Argentíne. CIA sa podieľala na vzniku tzv. eskadrón smrti, ktoré vraždili oponentov týchto režimov. Vlna represie a zabíjania udrela v Brazílii, Argentíne, Čile, Paraguaji, Uruguaji, Peru, Bolívii, Ekvádore, a neskôr sa rozšírili aj do Salvádoru, Guatemaly, Nikaraguy, či Salvádoru. Podľa odhadov, bolo počas operácie Kondor v týchto krajinách zavraždených vyše 50- tisíc ľudí. Medzi obete patrili najviac komunisti, socialisti, ľavičiari všetkých odtieňov, sedliacki a odboroví predáci a aktivisti, študenti, intelektuáli, učitelia, ľavicoví partizáni, ale aj mníšky, duchovní a kňazi.

Vzdor-strana práce

20369791_1925510630821056_3466671281940396066_o