Komunisti v Indii ovládli po voľbách v Kerale už druhý zväzový štát: Hinduistickí nacionalisti odpovedali na úspech komunistov vraždením

Len pred pár dňami prišli veľmi povzbudivé správy z jedného z indických štátov s názvom Kerala, kde parlamentné voľby vyhral Ľavicový demokratický front s počtom získaných kresiel 91 a 43,31% z celkového počtu 140 kresiel v národnom parlamente štátu Kerala. Ľavicový demokratický front vedie Komunistická strana Indie (Marxisti), ktorá získala 58 kresiel, druhou najsilnejšou stranou frontu je Komunistická strana Indie s počtom kresiel 19. Z ďalších komunistických strán získali zastúpenie Revolučná socialistická strana (Leninisti)- 1 poslanec a Komunistická marxistická strana (Aravindakshan)- 1 poslanec. Celkovo tak v národnom parlamente v indickom štáte Kerala svoje zastúpenie získali 4 komunistické strany, ktoré sú všetky združené vo víťaznom Ľavicovom demokratickom fronte.

Komunisti z Indie sa tak po vyhraných voľbách ujímajú vlády v tomto južnom indickom štáte, čo však neakceptovali členovia z nacionalistického hinduistického paramilitantného hnutia Rashtriya Swayamsevak Sangh ( Národne patriotická organizácia ), ktoré je ozbrojeným krídlom strany Bharatiya Janata Party ( Indická ľudová strana , ktorá je najsilnejšou politickou stranou v celej Indii ), ktorá získala v týchto voľbách v Kerale len jedného poslanca a tak spustila vlnu násilia proti komunistom. Sú hlásené bombové útoky, útoky so strelnými zbraňami, podpaľacké a fyzické útoky proti indickým komunistom, ich sympatizantom a centrálam po celom území štátu Kerala.  Úrady potvrdili už niekoľko zabitých komunistov a ďalšie desiatky boli hospitalizované, niektorí s veľmi ťažkými zraneniami bojujú v nemocniciach o život.

Za zmienku stojí, že hlavná komunistická strana v Indii, Komunistická strana Indie (Marxisti), okrem víťazstva vo voľbách v štáte Kerala, vyhrala aj voľby v indickom štáte Tripura, kde taktiež vládne a je druhou najsilnejšou stranou v indickom štáte Západné Bengálsko.  Tieto tri indické štáty Kerala, Tripura a Západné Bengálsko patria tradične k baštám komunistov v Indii. Treba tiež povedať, že počtom hlasov patrí Komunistická strana Indie (Marxisti) medzi šesť najsilnejších politických strán v Indii, kedy v posledných parlamentných voľbách do celonárodného zhromaždenia získali približne 18 miliónov hlasov a získali 9 poslancov, druhou najsilnejšou komunistickou stranou v Indii na celonárodnej úrovni je Komunistická strana Indie, ktorá v posledných celonárodných voľbách získala 4,4 milióna hlasov a 1 poslanca. Poslednou komunistickou stranou, ktorá je zastúpená aj v celonárodnom indickom parlamente je Revolučná socialistická strana, ktorá v posledných voľbách získala 1,7 milióna hlasov a 1 poslanca.

Z ďalších celonárodne známych komunistických strán spomeňme ešte maoistickú Komunistickú stranu Indie ( Marxisti-leninisti ) Oslobodenie, kedy táto strana v posledných celonárodných voľbách získala niečo nad milión hlasov, no ani jedného poslanca, ďalej je to Socialistické jednotné centrum Indie ( Komunisti ), ktoré malo v posledných celonárodných voľbách niečo nad pol milióna hlasov, bez zastúpenia v parlamente, ďalšou je Roľnícka a robotnícka strana Indie s pol miliónom hlasov v posledných celonárodných voľbách, bez poslanca a zoznam nám uzatvárajú dve komunistické strany ktorých podpora v posledných celorepublikových voľbách bola okolo 110-tisíc hlasov a sú to Komunistická strana Indie ( Marxisti-leninisti ) Červená hviezda a Marxistický koordinačný výbor, ani jedna z týchto dvoch strán nezískala poslanca. Pre zaujímavosť  v Indii je registrovaných vyše 90 komunistických strán.

Spracoval Miroslav Pomajdík – podpredseda Vzdoru-strany práce pre zahraničné záležitosti